Electrostatic Potential and Capacitance


© Written By Lovepreet Singh Grewal 

Click to follow on ЁЯСЙInstagram

Click to follow on ЁЯСЙTwitter

Click to more about  ЁЯСЙ Google

Any  Inquiry Whatsapp: 7508787868


1. The process in which a region is made free from any electric field is known as _____________.

a.  Electrostatic forcing

b.  Electrostatic binding

c.   Electrostatic shielding

d.  None of the options

Answer: (c) Electrostatic shielding

Explanation: Electrostatic shielding is a phenomenon seen when a Faraday cage is used to block the effects of an electric field. (рдЗрд▓ेрдХ्рдЯ्рд░ोрд╕्рдЯैрдЯिрдХ рдкрд░िрд░рдХ्рд╖рдг рдПрдХ рдРрд╕ी рдШрдЯрдиा рд╣ै рдЬो рддрдм рджेрдЦी рдЬाрддी рд╣ै рдЬрдм рдХिрд╕ी рд╡िрдж्рдпुрдд рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдХे рдк्рд░рднाрд╡ рдХो рд░ोрдХрдиे рдХे рд▓िрдП рдлैрд░ाрдбे рдкिंрдЬрд░े рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।)

2. The formula for electrostatic potential is _____________.

a.  Electrostatic potential = Work done*charge

b.  Electrostatic potential = Work done/charge

c.   Electrostatic potential = Work done+charge

d.  Electrostatic potential = Work done-charge

Answer: (b) Electrostatic potential = Work done/charge

Explanation: The formula for electrostatic potential is Electrostatic potential = Work done/charge.

3. 1 Volt = _____________ style-type: lower-alpha;”>

·  1 Coulomb

·  1 Newton / 1 Coulomb

·  1 Joule / 1 Coulomb

·  1 Newton / 1 meter

Answer: (c) 1 Joule / 1 Coulomb

Explanation: 1 V = 1 Joule / 1 Coulomb

4. The work done in moving a unit positive test charge over a closed path in an electric field is _____________.

a.  Always 1

b.  Infinite

c.   Zero

d.  Negative

Answer: (c) Zero

Explanation: We say electrostatic forces are conservative in nature since the work done in moving a unit positive test charge over a closed path in an electric field is zero. (рд╣рдо рдХрд╣рддे рд╣ैं рдХि рдЗрд▓ेрдХ्рдЯ्рд░ोрд╕्рдЯैрдЯिрдХ рдмрд▓ рдк्рд░рдХृрддि рдоें рд░ूрдв़िрд╡ाрджी рд╣ैं рдХ्рдпोंрдХि рд╡िрдж्рдпुрдд рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рдПрдХ рдмंрдж рдкрде рдкрд░ рдПрдХ рдЗрдХाрдИ рд╕рдХाрд░ाрдд्рдордХ рдкрд░ीрдХ्рд╖рдг рдЪाрд░्рдЬ рдХो рд╕्рдеाрдиांрддрд░िрдд рдХрд░рдиे рдоें рдХिрдпा рдЧрдпा рдХाрд░्рдп рд╢ूрди्рдп рд╣ै)

5. The electrostatic potential on the perpendicular bisector due to an electric dipole is _____________.

a.  Zero

b.  1

c.   Infinite

d.  Negative

Answer: (a) Zero

Explanation: The electrostatic potential on the perpendicular bisector due to an electric dipole is zero.

6. A surface that has the same electrostatic potential at every point on it is known as _____________.

a.  Equal-potential surface

b.  Same potential surface

c.   Equi-magnitude surface

d.  Equipotential surface

Answer: (d) Equipotential surface

Explanation: Equipotential surface is a surface formed by the locus of all the points which are at the same potential. Equipotential surfaces do not intersect with each other and are closely spaced in the region of strong electric fields and vice-versa. (рд╕рдорд╡िрднрд╡ рд╕рддрд╣ рдПрдХ рдРрд╕ी рд╕рддрд╣ рд╣ै рдЬो рд╕рдоाрди рдХ्рд╖рдорддा рд╡ाрд▓े рд╕рднी рдмिंрджुрдУं рдХे рдмिंрджुрдкрде рд╕े рдмрдирддी рд╣ैрд╕рдорд╡िрднрд╡ рд╕рддрд╣ें рдПрдХ рджूрд╕рд░े рдХे рд╕ाрде рдк्рд░рддिрдЪ्рдЫेрдж рдирд╣ीं рдХрд░рддी рд╣ैं рдФрд░ рдордЬрдмूрдд рд╡िрдж्рдпुрдд рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдХे рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рдиिрдХрдЯ рджूрд░ी рдкрд░ рд╣ोрддी рд╣ैं рдФрд░ рдЗрд╕рдХे рд╡िрдкрд░ीрдд।)

7. The work done against electrostatic force gets stored in which form of energy?

a.  Thermal energy

b.  Kinetic energy

c.   Potential energy

d.  Solar energy

Answer: (c) Potential energy

Explanation: The work done against electrostatic force gets stored in the form of potential energy.

8. Dielectrics are _____________

a.  Conducting substances

b.  Non-conducting substances

c.   Semi-conducting substances

d.  None of the option

Answer: (b) Non-conducting substances

Explanation: Dielectrics are non-conducting substances.

9. The electric potential inside a conducting sphere _____________

a.  is zero

b.  increases from centre to the surface

c.   decreases from centre to the surface

d.  remains constant from centre to the surface

Answer: (d) remains constant from centre to the surface.

Explanation: The electric potential inside a conducting sphere remains constant from centre to the surface.

10. The capacity of the parallel plate capacitor increases when

a.  area of the plate is decreased

b.  area of the plate is increased

c.   distance between the plates increases

d.  None of the option

Answer: (b) area of the plate is increased

Explanation: The capacity of the parallel plate capacitor increases when the area of the plate is increased.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  *--------*

Click to open  Units and Measurements

Click to open Electrophoresis Principle and its types

Click related to MCQ Application of Biotechnology in agriculture

Comments

Popular posts from this blog

Blood group testing

Study of compound microscope

Lymph